Genom åren så har vi märkt att ni har många frågor, så här har vi samlat svaren på några av dom 🙂
Tuschad flaska?
Som några av er har uppmärksammat, så har Schlappeseppel Pils och Specialität en tuschning gjord. Varför detta?
Jo därför att märkningskontrollen på Systembolaget godkände inte befintlig etikett när vi skulle börja importera den. Det sitter ett barn på en tunna på originalbilden. Systembolaget har tolkat lagstiftningen så att deras försäljning är en marknadsplats och att barn och alkohol inte får förekomma ihop där.
Så Kristians bror Johan får åka förbi och tuscha våra flaskor på plats på bryggeriet innan dom skeppas hit. (Johan jobbar på ett annat företag i närheten)
Märkningskontrollen exempel
Några bra sidor på ämnet
Blogginlägg med flera talande exempel
Bra sammanfattning på hur det funkar
Varför finns inte era produkter på fler hyllor?
Inte upp till oss. Utan det är systembolaget som sätter spelplanen och bestämmer detta.
Såvitt vi har lärt oss under dessa år, så finns det tre vägar in:
- Kvala in via volym. Alltså sälja mer än nån av dom utvalda produkterna som står på hyllan i flera butiker. Vilket är omöjligt om man inte har enorm PR budget. Dom månader som vi tycker nån sort har sålt fantastiskt bra, så ligger vi en faktor 10 bort för att nå hyllplats…
- Vinna en offert, vilket är en egen historia. Offerterna är ofta väldigt snäva och riktar sig mot en produkt som man kan misstänka att nån stor aktör redan sålt in till Systembolaget. Sen är Systembolagets bild att Tysk öl är billig öl. Dom offerter vi sett och räknat på är omöjliga att möta för oss som en liten aktör med kvalitetsprodukter i sortimentet.
- En systembolagschef väljer att ta in vår produkt. Dom lokala butikerna har ett begränsat antal artiklar som dom kan välja. Men vi får inte kontakta eller påverka butikerna. Inte ens påpeka om dom gör nåt felaktigt. Detta är ett arv efter Mutskandalen. Men ni som är våra kunder kan försöka influera personalen och fråga efter våra öl 🙂
Sen frågar en del av er vad som hände, Schlappeseppel Weissbier fanns ju på hyllan ute på Överby i Trollhättan en period och den sålde ju slut hela tiden. Den togs antagligen in efter att så många av våra vänner och kollegor i Trollhättan hade frågat efter Schlappeseppel. Sen hände Systembolagets datasystem, det sa att det fanns 2 lådor i lager (behövdes alltså inte fyllas på med en ny beställning). Men inget fanns på hyllan eller i lagret i butiken. När kunderna frågade efter ölen, visste inte personalen var ölen var. Sen försvann Schlappeseppel-lappen på hyllan och till slut fick vi ur ett svar av personalen i butiken. Den har tagits bort pga för låg efterfrågan enligt deras siffror. Vilket vi kan tycka låta märkligt, för den sålde slut varje vecka då när den fanns tillgänglig på hyllan. Under denna period hade vi även mängder med ”spökordrar”/returer som studsade fram och tillbaka (vilket ledde till merarbete i form av justerade fakturor), så riktigheten i Systembolagets lagersystem har ju varit sisådär enligt det vi har fått uppleva.
Var ligger bryggeriet?
Bryggeriet Leikeim är baserat i byn Altenkunstadt som ligger i nordöstra Bayern norr om Nürnberg.
Glyfosat?
En sammanfattning om Glyfosat på SVTs hemsida
En aktuell dom i USA mot Monsanto
Schlappeseppel har analyserat sin öl och den innehåller inte Glyfosat. Schlappeseppels hemsida
Leikeim köper endast lokalt producerat spannmål som man har kontroll på.
Varför började ni med detta?
Hur startar man ölimportfirma??
Man behöver en firma som kan registreras för importen, vi valde att starta aktiebolag där Henrik, Kristian och Kristians bror Johan har andelar.
Vara godkänd skatteupplagshavare hos skatteverket.
Ha ett godkänt skatteupplag så man kan importera ölen under skatteuppskov.
Tillgång till EMCS för att kunna emot leveranserna digitalt skattemässigt.
Sen är det mycket pappersarbete (både skatteverk och systembolag gillar papper och formulär och är fyrkantiga) , så att vi jobbar som ingenjörer i flygindustrin har ju underlättat den biten.
Lönar det sig att driva ölimportfirma?
Men som sagt,man hoppas ju att det ska börja gå åt rätt håll och på senaste tiden har vi haft en del trevliga indikationer på att vi verkar göra vissa saker rätt.
Är er öl glutenfri?
Tyvärr är dom flesta som kallas glutenfria idag på systembolaget glutenreducerade (gjorda på kornmalt), vilket inte är tillräckligt ifall man är allergisk mot gluten.
Härnäst i detta ska vi försöka brygga eget för att lära oss mer om glutenfri öl.
Har ni nån alkoholfri öl??
Äkta bayersk öl?
Utmärkelser
Meininger's International Craft Beer Award
ProBier Club Awards
2017 Schappeseppel Helles is Beer of the Year 2017
2016 Schappeseppel Helles is Beer of the Month July 2016
2015 Schappeseppel Kellerbier is beer of the month August and receives the nomination for Beer of the Year 2016.
2009 Schlappeseppel Specialität (our ” Seppelsche ”) is beer of the year
2008 Schlappeseppel Specialität is Beer of the Month October
Leikeim
2010 Leikeim Steinbier Beer of the year
2009 Leikeim Steinbier Beer of the month May
DLG medals
2018 Export, Dunkel, Helles, Kellerbier, Radler, Natur-Radler, Pils, Weissbier, Weißbier Non Alcoholic (Gold Medals) Specialität, Weißbier dunkel (Silver Medals)
2017 Specialität, Export, Kellerbier, Weißbier Non-alcoholic, Landbier (Gold Medals), Pils, Helles (Silver medals)
2016 Specialität, Pils 0,33 L, Weißbier (gold medals), Export 0,33 L, Kellerbier 0,5 L (silver medals)
2015 Kellerbier, Export (Gold medals)
2014 Export, Weißbier, Weißbier Non Alcoholic (Gold Medals)
2013 Specialität (silver medal)
2012 Kellerbier (gold medal), Specialität and Export (silver medals)
2011 Dunkel, Export, Weißbier (Gold Medals)
Leikeim
2017 Premium Pils – Landbier – Hell (gold medals)
2016 Premium Pils – Hell (gold medals)
2015 Premium Pils – Landbier – Hell (gold medals)
2014 Premium Pils – Landbier (gold medals)
2013 Premium Pils (gold medal)
2012 Premium Pils (gold medal)
2011 Premium Pils (gold medal)
2010 Premium Pils (gold medal)
MONDE SELECTION Gold Quality Awards
2017 Schlappeseppel Specialität , Schlappeseppel Pils , and Grand Gold for Schlappeseppel Winterbock
2015 Schlappeseppel Export and Schlappeseppel Landbier
2014 Schlappeseppel Specialität , Schlappeseppel Weißbier Alcohol-free
2013 Schlappeseppel Specialität , Schlappeseppel Pils , Schlappeseppel Weißbier
2011 Schlappeseppel Kellerbier
Varför smakar Bayersk öl så bra?
Varför har ni inte ... i ert sortiment
Så vi jagar inte några udda öl just nu, men vi utesluter inget på sikt. Just nu så kör vi på sån öl vi själva tycker är god och lättdrucken öl.
Vilka ölmässor kommer ni vara på?
Exempel på mässor vi brukar försöka vara med på:
Hur köper man er öl?
Vi säljer även till krogar som har permanent serveringstillstånd. I dessa tider har krogarna svårt som det är ändå, så inte säkert att dom har våra öl inne nu. Men krogar som har haft vår öl under längre tid innan är:
Koberg Golfklubbs restaurang