FAQ

Genom åren så har vi märkt att ni har många frågor, så här har vi samlat svaren på några av dom 🙂

Expandera allt
Minimera alla frågor

Tuschad flaska?

Som några av er har uppmärksammat, så har Schlappeseppel Pils och Specialität en tuschning gjord. Varför detta?
Jo därför att märkningskontrollen på Systembolaget godkände inte befintlig etikett när vi skulle börja importera den. Det sitter ett barn på en tunna på originalbilden. Systembolaget har tolkat lagstiftningen så att deras försäljning är en marknadsplats och att barn och alkohol inte får förekomma ihop där.
Så Kristians bror Johan får åka förbi och tuscha våra flaskor på plats på bryggeriet innan dom skeppas hit. (Johan jobbar på ett annat företag i närheten)

Märkningskontrollen exempel

En del i branschen upplever Systembolagets märkningskontrollen som petig och censurerande. Det finns en hel del att läsa mer om detta ifall man är intresserad.
Några bra sidor på ämnet
Blogginlägg med flera talande exempel
Bra sammanfattning på hur det funkar



Varför finns inte era produkter på fler hyllor?

Inte upp till oss. Utan det är systembolaget som sätter spelplanen och bestämmer detta.
Såvitt vi har lärt oss under dessa år, så finns det tre vägar in:

  • Kvala in via volym. Alltså sälja mer än nån av dom utvalda produkterna som står på hyllan i flera butiker. Vilket är omöjligt om man inte har enorm PR budget. Dom månader som vi tycker nån sort har sålt fantastiskt bra, så ligger vi en faktor 10 bort för att nå hyllplats…
  • Vinna en offert, vilket är en egen historia. Offerterna är ofta väldigt snäva och riktar sig mot en produkt som man kan misstänka att nån stor aktör redan sålt in till Systembolaget. Sen är Systembolagets bild att Tysk öl är billig öl. Dom offerter vi sett och räknat på är omöjliga att möta för oss som en liten aktör med kvalitetsprodukter i sortimentet.
  • En systembolagschef väljer att ta in vår produkt. Dom lokala butikerna har ett begränsat antal artiklar som dom kan välja. Men vi får inte kontakta eller påverka butikerna. Inte ens påpeka om dom gör nåt felaktigt. Detta är ett arv efter Mutskandalen. Men ni som är våra kunder kan försöka influera personalen och fråga efter våra öl 🙂

Sen frågar en del av er vad som hände, Schlappeseppel Weissbier fanns ju på hyllan ute på Överby i Trollhättan en period och den sålde ju slut hela tiden. Den togs antagligen in efter att så många av våra vänner och kollegor i Trollhättan hade frågat efter Schlappeseppel. Sen hände Systembolagets datasystem, det sa att det fanns 2 lådor i lager (behövdes alltså inte fyllas på med en ny beställning). Men inget fanns på hyllan eller i lagret i butiken. När kunderna frågade efter ölen, visste inte personalen var ölen var. Sen försvann Schlappeseppel-lappen på hyllan och till slut fick vi ur ett svar av personalen i butiken. Den har tagits bort pga för låg efterfrågan enligt deras siffror. Vilket vi kan tycka låta märkligt, för den sålde slut varje vecka då när den fanns tillgänglig på hyllan. Under denna period hade vi även mängder med ”spökordrar”/returer som studsade fram och tillbaka (vilket ledde till merarbete i form av justerade fakturor), så riktigheten i Systembolagets lagersystem har ju varit sisådär enligt det vi har fått uppleva.

Var ligger bryggeriet?

Schlappeseppel ligger i staden Aschaffenburg som ligger i nordvästra Bayern och sydost om Frankfurt am Main.

Bryggeriet Leikeim är baserat i byn Altenkunstadt som ligger i nordöstra Bayern norr om Nürnberg.

Glyfosat?

För ett tag sedan uppmärksammades i Tyskland att flera stora ölmärken hade Glyfosat i ölen. Glyfosat är den aktiva ingrediensen i Round-up och är omtvistat för man har sett att det kan vara hormonstörande (med andra ord cancerrisk).
En sammanfattning om Glyfosat på SVTs hemsida
En aktuell dom i USA mot Monsanto
Schlappeseppel har analyserat sin öl och den innehåller inte Glyfosat. Schlappeseppels hemsida
Leikeim köper endast lokalt producerat spannmål som man har kontroll på.

Varför började ni med detta?

Vi var väl lite uttråkade på kneget, började närma sig en 40årskris antagligen. Sen hade Kristians pappa Tommy hittat Schlappeseppel när han jobbat nere i Aschaffenburg och fått kontakt med bryggeriet. Ölen var riktigt bra och hade ju en fantastisk historia om att den skulle varit grundad av Gustav II Adolf. Sagt och gjort vi tog över kontakten och började resan med att lära oss hur man importerar öl.

Hur startar man ölimportfirma??

Man behöver lite olika tillstånd. Skatteverkets broschyr förklarar detta delvis men inte komplett märkte vi 🙂
Man behöver en firma som kan registreras för importen, vi valde att starta aktiebolag där Henrik, Kristian och Kristians bror Johan har andelar.
Vara godkänd skatteupplagshavare hos skatteverket.
Ha ett godkänt skatteupplag så man kan importera ölen under skatteuppskov.
Tillgång till EMCS för att kunna emot leveranserna digitalt skattemässigt.
Sen är det mycket pappersarbete (både skatteverk och systembolag gillar papper och formulär och är fyrkantiga) , så att vi jobbar som ingenjörer i flygindustrin har ju underlättat den biten.

Lönar det sig att driva ölimportfirma?

Haha, man hoppas ju att det ska löna sig på sikt. Just nu är det bara arbete och inga utdelningar. Ibland blir det lite ytterligare kostnader som man får ta av privata hobbykontot…
Men som sagt,man hoppas ju att det ska börja gå åt rätt håll och på senaste tiden har vi haft en del trevliga indikationer på att vi verkar göra vissa saker rätt.

Är er öl glutenfri?

Nej tyvärr, men Henrik som själv är allergisk mot gluten jobbar aktivt för att få en äkta glutenfri öl till Sverige.
Tyvärr är dom flesta som kallas glutenfria idag på systembolaget glutenreducerade (gjorda på kornmalt), vilket inte är tillräckligt ifall man är allergisk mot gluten.
Härnäst i detta ska vi försöka brygga eget för att lära oss mer om glutenfri öl.

Har ni nån alkoholfri öl??

Bryggerierna har alkoholfria varianter i sina sortiment. Idag har vi ingen av dessa registrerade hos Systembolaget för att vi tror efterfrågan är begränsad. Men vi kan ta hem små partier till krogar och nån ölmässa.

Äkta bayersk öl?

Både Leikeim och Schlappeseppel är äkta bayerska öl, dom har båda PGI märkning (Protected Geographical Indication). Dom följer även Reinheitsgebot, så inga konstiga tillsatser i våra öl.

Utmärkelser

Vi har hämtat nedanstående information från Schappeseppels Hemsida och i dialog med bryggerierna.

Meininger's International Craft Beer Award


2018 Schlappeseppel Quartet and Kellerbier win the gold medal, Schlappeseppel Winterbock wins the silver medal.

2016 Schlappeseppel Helles wins the gold medal.

ProBier Club Awards



Schlappeseppel

2017 Schappeseppel Helles is Beer of the Year 2017

2016 Schappeseppel Helles is Beer of the Month July 2016

2015 Schappeseppel Kellerbier is beer of the month August and receives the nomination for Beer of the Year 2016.

2009 Schlappeseppel Specialität (our ” Seppelsche ”) is beer of the year

2008 Schlappeseppel Specialität is Beer of the Month October

Leikeim

2010 Leikeim Steinbier Beer of the year

2009 Leikeim Steinbier Beer of the month May

DLG medals



Schlappeseppel

2018 Export, Dunkel, Helles, Kellerbier, Radler, Natur-Radler, Pils, Weissbier, Weißbier Non Alcoholic (Gold Medals) Specialität, Weißbier dunkel (Silver Medals)

2017 Specialität, Export, Kellerbier, Weißbier Non-alcoholic, Landbier (Gold Medals), Pils, Helles (Silver medals)

2016 Specialität, Pils 0,33 L, Weißbier (gold medals), Export 0,33 L, Kellerbier 0,5 L (silver medals)

2015 Kellerbier, Export (Gold medals)

2014 Export, Weißbier, Weißbier Non Alcoholic (Gold Medals)

2013 Specialität (silver medal)

2012 Kellerbier (gold medal), Specialität and Export (silver medals)

2011 Dunkel, Export, Weißbier (Gold Medals)

Leikeim

2017 Premium Pils – Landbier – Hell (gold medals)

2016 Premium Pils – Hell (gold medals)

2015 Premium Pils – Landbier – Hell (gold medals)

2014 Premium Pils – Landbier (gold medals)

2013 Premium Pils (gold medal)

2012 Premium Pils (gold medal)

2011 Premium Pils (gold medal)

2010 Premium Pils (gold medal)

MONDE SELECTION Gold Quality Awards

2018 Schlappeseppel Export and Schlappeseppel Landbier

2017 Schlappeseppel Specialität , Schlappeseppel Pils , and Grand Gold for Schlappeseppel Winterbock

2015 Schlappeseppel Export and Schlappeseppel Landbier

2014 Schlappeseppel Specialität , Schlappeseppel Weißbier Alcohol-free

2013 Schlappeseppel Specialität , Schlappeseppel Pils , Schlappeseppel Weißbier

2011 Schlappeseppel Kellerbier

Varför smakar Bayersk öl så bra?

Tyskar är noggranna helt enkelt. Dom har sitt lärlingssystem, så man börjar inte bara brygga öl hur som helst. Bayersk öl är ett hantverk som följer traditioner, renhetslagar och konkurrensen i Bayern är stenhård.

Varför har ni inte ... i ert sortiment

Dom ölsorter vi importerar just nu är klassiska bayerska öl. Det finns fler varianter hos bryggerierna, men vi har valt dom ölsorter hos respektive bryggeri som vi tror på.
Så vi jagar inte några udda öl just nu, men vi utesluter inget på sikt. Just nu så kör vi på sån öl vi själva tycker är god och lättdrucken öl.

Vilka ölmässor kommer ni vara på?

Just nu är det inte några ölmässor planerade. Men vi brukar vara med på lite olika ölmässor i Sverige beroende på hur det går att få ihop planeringen med allt annat.

Exempel på mässor vi brukar försöka vara med på:

Göteborgs Öl och Whiskymässa

Örebro Öl och Whisky

Borlänge Öl och Whisky

Hur köper man er öl?

Vi säljer inte direkt till privatpersoner, utan det gör man via Systembolagets beställningssortiment

Vi säljer även till krogar som har permanent serveringstillstånd. I dessa tider har krogarna svårt som det är ändå, så inte säkert att dom har våra öl inne nu. Men krogar som har haft vår öl under längre tid innan är:
Koberg Golfklubbs restaurang

Pasion tapas Trollhättan

Uplands Nation Uppsala

Hanna’s i Björköby

Kanalrestaurangen Trollhättan

Har ni glas till försäljning?

Vi importerar inte glas några mängder för privatpersoner och har ingen butik/kassa för sånt. Men kontakta oss, så kanske vi kan lösa nåt.